Who are you guys?

Adac test nissan qashqai 2010Čuveni nemački ADAC već godinama unazad objavljuje statističke podatke o kvarovima automobila po klasama u Nemačkoj - nedavno su objavljeni ovi podaci za prošlu godinu.

U ADAC-ovu statistiku uključeni su samo automobili na nemačkom tržištu starosti do 6 godina, koji tri uzastopne godine nisu doživeli velike promene odnosno restilizacije i u jednoj godini moraju biti prodati u najmanje 10.000 primeraka u Nemačkoj. Statistika kvarova na automobilima za 2010. godinu obuhvatila je ocene u slučajevima 500 hiljada kvarova od ukupno 4,25 miliona kvarova koji su tokom prošle godine prijavljeni ADAC-ovim službama.

Statistika o kvarovima je odnosi na sledeće klase automobila (po ADAC klasifikaciji) - gradski automobili, mali automobili, niža srednja klasa, srednja klasa, viša srednja klasa/viša klasa i dostavna vozila. Da li "slučajno" ili ne, generalni zaključak koji može da se izvuče iz podataka koje je ADAC objavio jeste da su nemački automobili veoma pouzdani. U pet od šest kategorija nemački automobili zauzimaju vrh, jedino su u klasi malih automobila malo zaostali za konkurencijom.

BMW ima najviše razloga da bude zadovoljan u poređenju sa drugim nemačkim proizvođačima - BMW serije 1 odneo je prvo mesto ispred drugoplasiranog Audija A3 u nižoj srednjoj klasi a BMW X3 je prvi ispred Mercedesa C klase i BMW-a Serije 3 u srednjoj klasi. Kod malih automobila Mini je prvi ispred Peugeota 207, a uspeh bavarskog proizvođača upotpunjuje drugo mesto BMW Serije 5 iza Audija A5 u višoj srednjoj klasi/višoj klasi.

Kao što je već rečeno, u najmanjoj klasi, među gradskim automobilima, nemački automobili nisu u vrhu. Ovde je prva Toyota Aygo, a slede Fiat 500, Peugeot 107, Fiat Panda, Renault Twingo, Citroen C1 i Hyundai i10. Prvi nemački automobil u klasi gradskih automobila je VW Fox, koji je tek na osmom mestu.

ADAC-ova statistika kvarova na automobilima pokazala je da je tokom 2010. godine bilo najviše električnih kvarova, čak 53,7 posto od svih kvarova, a najviše su se kvarili akumulatori, što pokazuje da se akumulatori danas u automobilima sve teže nose sa povećanom potrošnjom struje koju "pije" sve veći broj električnih i elektronskih uređaja i sistema u automobilima. Treba da se istakne da je pomenuti problem sve izraženiji sa većom starošću automobila. Drugi najčešći uzroci kvarova su kvarovi na upravljanju radom motora (23,4%), a slede kvar motora (9%), sistem dovoda goriva (6,6%), kvarovi hlađenja motora, grejanja kabine i klima uređaja (5,4%) i kvarovi izduvnog sistema, dizelskog filtera i katalizatora (1,9%). ADAC je vozačima u Nemačkoj tokom prošle godine pružio pomoć na putu u 913.445 slučajeva. Čak u 687.833 slučajeva kvar je bio prazan ili pokvaren akumulator, alternator, kaiš ili nestručno popravljanje električne automobilske instalacije. Zbog problema sa gumama ADAC je zabeležio 143.215 poziva vozača, a čak 97.053 vozača su ključeve zaključali u automobilu. Zbog praznih rezervoara goriva ADAC je primio 24.958 poziva u pomoć.

Originalni članak može da se pročita na ADAC statistika kvarova 2010 a tabela sa rezultatima da se vidi na ADAC tabela kvarova 2010

ADAC statistika kvarova automobila na nemačkim putevima u 2010. godini (više mesto na tabeli znači manje kvarova)